Rozgrzewanie kamienia w piekarniku to bardzo ważna rzecz. Pierwszą i najważniejszą rzeczą jest ustawienie go na odpowiednim poziomie, więcej o tym znajdziecie w osobnym artykule tutaj. W piekarniku gazowym ustawiamy
Bardzo ważną rzeczą przy wypieku pizzy jest usytuowanie kamienia w piekarniku. Na jego prawidłowe położenie ma wpływ wiele czynników. Pierwszym z czynników jest rodzaj piekarnika- elektryczny lub gazowy. W piekarnikach
Przed użyciem kamienia, należy umieścić go na ruszcie w piekarniku (metalowa kratka), wszystkie pozostałe elementy- (np.płaska blacha)- należy wyjąć z piekarnika, ponieważ ograniczają one nagrzewanie kamienia oraz ruch powietrza w
W jaki sposób wkładać kamień do piekarnika. Włożenie kamienia do piekarnika wydaję się prostą sprawą ale zrobienie tego w sposób nieumiejętny może przysporzyć nam wiele problemów. Kardynalną zasadą jest aby
Przy wyborze łopatki uwagę należy zwrócić na jej rozmiar a także grubość oraz materiał z jakiego jest wykonana. Pierwszą sprawą jest rozmiar samej łopatki, co na z dużego kamienia skoro
Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów kamienia do wypieku pizzy:
-szamotowy,
-granitowy,
-ceramiczny odlewany,
-wulkaniczny.
Kamienie szamotowe
Pierwsza grupa to naturalne kamienie szamotowe. Kamienie takie stosuje się w profesjonalnych piecach
Pizza wypiekana na kamieniu jest idealnie wypieczona i chrupiąca. Dzieje się tak, ponieważ kamień magazynuje całe ciepło i kiedy kładziemy na nim pizzę, oddaje on ciepło równomiernie. Dzięki porowatości wilgoć
Przed użyciem deski i łopatki konieczne jest zaimpregnowanie. Najlepszym do tego środkiem będzie olej parafinowy farmaceutyczny, można również użyć oliwy z oliwek czy oleju jadalnego.
Jeśli chodzi o rozmiary to