Bardzo ważną rzeczą przy wypieku pizzy jest usytuowanie kamienia w piekarniku. Na jego prawidłowe położenie ma wpływ wiele czynników. Pierwszym z czynników jest rodzaj piekarnika- elektryczny lub gazowy. W piekarnikach gazowych kamień powinien być usytuowany na najniższym poziomie. Powinien znajdować się na ruszcie, nie wolno umieszczać go bezpośrednio na dolnej płycie grzewczej, ponieważ może to spowodować jego pęknięcie. W przypadku piekarników elektrycznych ustawienie ka mienia będzie zależeć od umiejscowienia grzałek w kuchence. Dla piekarników z dolnym grzaniem usytuowanie kamienia będzie analogiczne jak w przypadku piekarników gazowych. Jeśli piekarnik posiada ogrzewanie góra/dół kamień należy umiejscowić w środku piekarnika. Występują także piekarniki gazowe z grillem elektrycznym, w takim wypadku możemy pizze umieścić na górnym poziomie i w końcowej fazie pieczenia dopiec pizze za pomocą grilla.
Strona www stworzona w kreatorze WebWave.