Przed użyciem kamienia, należy umieścić go na ruszcie w piekarniku (metalowa kratka), wszystkie pozostałe elementy- (np.płaska blacha)- należy wyjąć z piekarnika, ponieważ ograniczają one nagrzewanie kamienia oraz ruch powietrza w piekarniku. Można również położyć kamień na płaskiej blasze ale tak aby leżał on na całej powierzchni blachy a nie spierał się tylko na krawędziach. Najlepiej jeśli wyjmiemy kratkę/ blachę z piekarnika umieścimy na niej kamień, następnie kratkę/blachę z znajdującym się na niej kamieniem ostrożnie wsuniemy do piekarnika. W piekarnikach gazowych ruszt należy umieścić na najniższym poziomie. W elektrycznych jeśli grzanie jest od dołu kamień umieszczamy tak jak w gazowym, natomiast jeśli grzejemy góra-dół kamień umieszczamy na środkowym poziomie. Absolutnie nie wolno kłaść kamienia bezpośrednio na płycie grzejnej (na samym dole). Następnie ustawiamy najwyższą temperaturę jest to przeważnie 250°C ( przy pierwszym użyciu zaleca się wygrzewanie kamienia około 40min w najniższej temperaturze piekarnika ok. 100°C. Kamień grzejemy w zależności od jego rodzaju od 20 do 40 minut a następnie wkładamy za pomocą łopatki przygotowaną pizzę. Niektórzy wyłączają piekarnik podczas pieczenia, ja natomiast polecam wyłączenie piekarnika dopiero po upieczeniu pizzy. Pizzę w zależności od rodzaju piekarnika i grubości ciasta pieczemy 5-10min. Z czasem nasz kamień przybrudzi się ale w niczym to nie przeszkadza, najlepiej czyścić zeskrobując resztki nożykiem. Po każdym pieczeniu kamień należy wyczyścić.
Strona www stworzona w kreatorze WebWave.