Przed użyciem deski i łopatki konieczne jest zaimpregnowanie. Najlepszym do tego środkiem będzie olej parafinowy farmaceutyczny, można również użyć oliwy z oliwek czy oleju jadalnego.
Jeśli chodzi o rozmiary to najlepiej wybrać jak największą łopatkę, da ona nam większa powierzchnie roboczą, pozwoli zrobić większą pizze i ułatwi jej przetransportowanie na kamień.
Ważne żeby pizza nie wychodziła poza obszar łopatki, ponieważ utrudni to jej zsunięcie na kamień a w niektórych przypadkach uniemożliwi dlatego rozmiar łopatki 37x35cm jest najbardziej optymalny. Jeśli chodzi o rozmiar deski to również powinien być on dopasowany do pizzy jaka chcemy piec, patrząc na rozmiary kamieni na rynku średnica 35cm będzie wystarczająca.
Warto również zwrócić uwagę na gatunek drzewa, drzewa rodzime jak buk, brzoza będą zdecydowanie najbezpieczniejsze pod kątem kontaktu z żywnością.
Strona www stworzona w kreatorze WebWave.