- Impregnować (Absolutnie nie wolno impregnować kamienia olejem czy oliwą. Pod wpływem wysokiej temperatury olej będzie się wypalał emitując dym i bardzo brzydki duszący zapach. Proces jest raczej nieodwracalny).
- Kłaść kamienia bezpośrednio na dolnej części piekarnika- brak obiegu ciepła spowoduje jego pęknięcie. Musi zawsze znajdować się na ruszcie na którymś z poziomów.
- Spierać/ kłaść kamień podczas pieczenia na samych krawędziach. Kamień powinien leżeć na całej swej płaskiej powierzchni. Takie użytkowanie może spowodować mniejszą wytrzymałość a w konsekwencji pęknięcie kamienia.
- Wkładać zimny kamień do gorącego piekarnika. Szok termiczny może spowodować pęknięcie kamienia.
- Kłaść zamrożonej pizzy na rozgrzany kamień. Zamrożona pizza może wywołać szok termiczny i pęknięcie kamienia.
- Podczas czyszczenia należy zachowywać szczególną ostrożność. Należy wyeliminować wstrząsy, stukania, dociskania, uderzenia itp.
- myć kamienia wodą lub innymi substanciami ciekłymi.
Strona www stworzona w kreatorze WebWave.