Przy wyborze łopatki uwagę należy zwrócić na jej rozmiar a także grubość oraz materiał z jakiego jest wykonana. Pierwszą sprawą jest rozmiar samej łopatki, co na z dużego kamienia skoro nie możemy uformować pizzy większej niż rozmiar łopatki. Producenci często oferują kamienie wraz z łopatkami mniejszymi od kamienia a powinno być na odwrót. Szerokość łopatki powinna mieć wymiar co najmniej taki jak szerokość kamienia. Na szczególną uwagę zasługuje jednak długość łopatki, ponieważ przy konstrukcji łopatki z rączką pole robocze zmniejsza się znacząco, przykładowo przy długości 38cm wykonamy pizze o średnicy 25cm, same rączki natomiast często ulegają uszkodzeniu. Dlatego lepszym rozwiązaniem są konstrukcje łopatek z otworem które wbrew pozorom są łatwiejsze w użytkowaniu i trwalsze. Drugą kwestią jest grubość łopatki, powinna być ona jak najcieńsza umożliwia to łatwe nakładanie ciasta jak i wyjmowanie upieczonej pizzy. Optymalnym rozwiązaniem są łopatki o grubości 3mm, cieńsze mogą ulegać wypaczeniu, zaś grubsze mogą utrudnić nam ich funkcje. Trzecią kwestią jest materiał. Należy wybierać tylko rodzime drewno ponieważ sklejki z drzewa egzotycznego mogą nie posiadać badań do kontaktu z żywnością. Pod względem jakość/cena najlepsza jest sklejka brzozowa, zapewnia ona dobrą sztywność i wytrzymałość. Warto dodać w tym artykule że warto posiadać 2 łopatki ponieważ podczas pieczenia pizzy możemy przygotowywać pizze na drugiej łopatce a pierwszą wyjąć upieczoną już pizze i tak na zmianę.
Strona www stworzona w kreatorze WebWave.