Najwiekszy sklep internetowy z kamieniami do pizzy, bezpieczna wysyłka kamieni do pizzy, gdzie kupić kamień do pizzy stacjonarnie, kamień do pizzy na prezent, prezent dla kucharza, prezent dla mamy, prezent dla taty, prezent imieninowy, prezent na urodziny, markowy kamień do pizzy

Jakie rodzaje kamienia do wypieku pizzy są dostępne na rynku?

Sposoby pieczenia pizzy na kamieniu kamiendowypieku.pl
01 września 2022

Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów kamienia do wypieku pizzy:

-szamotowy,

-granitowy,

-ceramiczny odlewany,

-wulkaniczny.

 

 

Kamienie szamotowe

Pierwsza grupa to naturalne kamienie szamotowe. Kamienie takie stosuje się w profesjonalnych piecach do pizzy, są najczęściej wybieranymi kamieniami do zastosowań domowych. Porównując je do pozostałych, wyróżnia je przede wszystkim wysoka porowatość, dość wysoka waga ( 4-8kg), średnia chropowatość powierzchni. Grubość od 2-3 cm. Możemy spotkać różne kolory kamienia od jasno beżowych po wpadające w kolor pomarańczowy. Kolor zależy głównie od jakości i rodzaju zastosowanych glinokrzemianów i sposobu wypalania. Produkcja takich kamieni odbywa się poprzez formowanie płyt z mieszaniny glinokrzemianów i krzemionki, suszenie i wypalanie w wysokich temperaturach. Niektórzy producenci wzbogacają kamienie naturalnymi mieszankami ceramiki lub kordierytu. Dodatkową zaletą jest ogniotrwałość, dlatego może on być stosowany na grillu czy ognisku. Dzięki największej porowataści najlepiej nadają się do wypieku pizzy gdzie temperatura oddawana jest w szybkim czasie dzięki czemu składniki znajdujące się na pizzy zostają dokładnie wypieczone. Polecamy tu sprawdzone solidne marki Chamotte, Napoli czy Biostone. #oryginalny kamień do pizzy

 

Kamienie granitowe

Grupa ta, to kamienie rzadziej stosowane w domowych piekarnikach do wypieku pizzy. Główną zaletą tych kamieni jest łatwość czyszczenia zdecydowanie lepsza w porównaniu z kamieniami szamotowymi. Kamienie granitowe są zazwyczaj cięższe waga około 6-9kg ale za to najbardziej  wytrzymałe praktycznie niezniszczalne.  Brak porowatości- dzięki czemu kamienie są najbardziej wytrzymałe (niezniszczalne) oraz najdłużej magazynują ciepło, ale minusem tego jest czas ich nagrzewania około 35minut. Ze względu na brak porowatości kamień w mniejszym stopniu chłonie wilgoć z ciasta i wolniej oddaje ciepło przez co w mniejszym stopniu nadaje się do wypieku cienkich ciast. Jeśli chodzi o estetyczność to przewyższa wszystkie kamienie na rynku- można na nim upiec mięso, ryby, warzywa a nawet jajko. Łatwy do czyszczenia, można je również myć wodą. Kamień po kilku użyciach zmienia jednak swoja barwę (żółknie) ale w niczym to nie przeszkadza. Grubości spotykane na rynku to 1-3cm, natomiast najbardziej popularną grubością jest 2cm. Ważne aby kamienie były naturalnie polerowane bez dodatku chemii oraz posiadały certyfikat kontaktu z żywnością, taką gwarancję masz kupując kamień Granitto 37x33cm. #kamień do pizzy granitowy  

 

 

Ceramiczny odlewany

Jest to grupa często spotykanych kamieni w marketach, produkowanych w Chinach. Największa zaleta tych kamieni jest ich waga 2-4 kg oraz cena są najtańsze na rynku.  Grubość 1-1,5 cma mimo to nagrzewają się bardzo długo około 40min. Duża różnorodność kształtu okrągłe, prostokątne, zaokrąglone itp. Minusem jest to, że nie są naturalne jest to mieszanka różnych materiałów ceramicznych oraz wiążących substancji cementopodobnych. Można spotkać także kamienie szkliwione lub z innym pokryciem ognioodpornym. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że kamień ten nie zdaje egzaminu jest za cienki, pizza porównywalna jest do tej z blaszki. Największa wadą tych kamieni jest ich wytrzymałość są najsłabsze z dostępnych na rynku i często bardzo szybką pękają. 

 

Kamień wulkaniczny

Kamień wulkaniczny to kamień na pewno najrzadziej spotykany na rynku. Jest to kamień bardziej porowaty od kamienia granitowego. Pod względem wypieków i zastosowań myślę że ten typ kamienia zbliżony jest do kamienia granitowego z tym że ze względu na jego szorstką powierzchnię może być problem z przyklejaniem ciasta . W opiniach osób używających tych kamieni często można znaleźć opinie że kamienie wydzielają dziwny zapach który integruje w smak pizzy.  Kamienie pochodzą spoza UE i mogą nie posiadać certyfikatów kontaktu z żywnością- warto na to zwrócić uwagę.  Grubość kamieni to 1-3cm oraz waga 6-9kg.

 

sklep@kamiendowypieku.pl

+48 792 940 159

Regulamin sklepu

Polityka prywatności

Dostawa

Zwroty i reklamacje

Strona www stworzona w kreatorze WebWave.