Pizza wypiekana na kamieniu jest idealnie wypieczona i chrupiąca. Dzieje się tak, ponieważ kamień magazynuje całe ciepło i kiedy kładziemy na nim pizzę, oddaje on ciepło równomiernie. Dzięki porowatości wilgoć z ciasta zostaje wchłonięta a ciasto jest idealnie wypieczone.
Natomiast pizza z blachy często jest przypalona od spodu a ciasto pod składnikami nie jest wypieczone lecz zakalcowate.
Czas pieczenia pizzy jest znacznie krótszy: 5-10 minut i mamy pewność, że pizza jest idealnie wypieczona.
Z kolei pizza z blachy jest gotowa od spodu a niekoniecznie pod warstwą składników. Dodatkowo trzeba często doglądać i sprawdzać czy pizza nie przypala się. Czas trwania takiego wypieku może trwać nawet do 30min.
Ciasto z kamienia jest idealnej grubości i z chrupiącą skorupką niczym z najlepszej włoskiej pizzerii. Z całą pewnością przypadnie do gustu każdemu smakoszowi pizzy.
Dodatkowo pizza wypiekana na kamieniu daje w domu wspaniały zapach i sprawia, że wprost nie można się doczekać, aby wgryźć się w kawałek wyśmienitej pizzy.
#kamiendopizzy
Strona www stworzona w kreatorze WebWave.