Strona www stworzona w kreatorze WebWave.

Zwroty i reklamacje

Dostawa

Polityka prywatności

Regulamin sklepu

+48 792 940 159

sklep@kamiendowypieku.pl

Przy wyborze kamienia przede wszystkim należy zwrócić uwagę na kluczowe rzeczy takie jak:

-rozmiar,

-kształt,

-waga,

-grubość/ długość nagrzewania,

-wpływ na nasze zdrowie.

 

Pierwszym elementem jest rozmiar kamienia. Najlepiej aby był on idealnie dopasowany do naszego piekarnika. Należy pamiętać, że krótszy bok wyznaczy nam rozmiar pizzy np. przy kamieniu 40x30 upieczemy pizze o średnicy 30cm natomiast 40x35 daje nam możliwość upieczenia pizzy o średnicy 35cm. Na rynku dostępne są dwa rodzaje kamienia: okrągłe i prostokątne. Ja zdecydowanie polecam prostokątne, ponieważ pizza wtedy nie musi być idealnie okrągła, dodatkowo podczas wypieku chleba bułek daje nam zdecydowanie większą powierzchnie użytkową. Idealnym miejscem do przechowywania kamienia jest półka pod piekarnikiem, kamień idealnie wpasowuje się w to miejsce. Bardzo ważną kwestią jest waga kamienia. Kamień 10 kg nie jest łatwo włożyć do piekarnika, ze względu na pozycje w jakiej to musimy zrobić a druga sprawa to wytrzymałość rusztu, która przeważnie wynosi do 8kg. Dlatego proponuję zwrócić uwagę na wagę kamienia- to bardzo ważne a główny wpływ na wagę ma grubość kamienia. Kolejnym aspektem jest grubość i porowatość kamienia a co za tym idzie długość jego nagrzewania. Kamienie szamotowe o grubości około 3cm należy nagrzewać około 30-35minut natomiast 2cm wystarczy nagrzewać przez 20-25min. Granitowe i wulkaniczne należy nagrzewać około 35minut a ceramiczne odlewane około 30minut. To bardzo ważna kwestia ponieważ oszczędzamy tu nie tylko czas ale również gaz czy prąd. Ostatnim i chyba najważniejszym kryterium podczas wyboru kamienia do pizzy jest nasze zdrowie. Kupujmy tylko kamienie przebadane, posiadające certyfikaty bezpieczeństwa w kontakcie z żywnością. Kamienie ceramiczne są głównie pochodzenia chińskiego. Kamienie Chamotte to przebadane kamienie produkowane w Unii Europejskiej. Kamienie mogą być wykonane z różnych materiałów niewiadomego pochodzenia, najlepiej wybierać te wypalane z naturalnej gliny a nie odlewane jak płyty cementowe które są szkodliwe dla zdrowia. Trzeba tez uważać aby kamienie nie były pokrywane substancjami impregnującymi czy tez innymi niewiadomego pochodzenia emaliami.

15 czerwca 2022
Sposoby pieczenia pizzy na kamieniu kamiendowypieku.pl

Jaki kamień do pizzy najlepszy ? Jaki wybrać rozmiar i grubość kamienia ?

Najwiekszy sklep internetowy z kamieniami do pizzy, bezpieczna wysyłka kamieni do pizzy, gdzie kupić kamień do pizzy stacjonarnie, kamień do pizzy na prezent, prezent dla kucharza, prezent dla mamy, prezent dla taty, prezent imieninowy, prezent na urodziny, markowy kamień do pizzy