Podstawowym narzędziem niezbędnym do nałożenia pizzy jest łopatka, szufla. Ważne żeby była ona większa niż uformowana pizza, ponieważ wystająca poza jej powierzchnie pizza może mieć problemy ze zsunięciem. Polecam deskę której szerokość nie jest mniejsza niż 35cm. Pizza powinna być od spodu podsypana mąką lub kaszą manną, dodatkowo łopatkę posypujemy mąką (wcierając ją w łopatkę). Dzięki temu mamy pewność, że pizza bez trudności zsunie się na nasz kamień. Przed przeniesieniem pizzy nad kamień należy potrząsnąć łopatką tak aby nasza pizza jeździła po łopatce (potrząsanie nad kamieniem może spowodować spadanie składników które się przypalają na kamieniu dlatego lepiej to zrobić nad stolnicą). Ważne żeby ciasto wraz ze składnikami nie leżakowało długo na desce bo może się do niej przykleić. Dodam jeszcze, że warto posiadać 2 deski, ponieważ przy większych wypiekach możemy pizzę wykonywać naprzemiennie, podczas gdy jedna się piecze, na drugiej przygotowujemy kolejną, a pierwszą wykorzystamy do wyciągania pizzy i tak naprzemiennie .
Strona www stworzona w kreatorze WebWave.