kamien o najlepszych wlasciwosciach

 +48 792 940 159  

 

SOS CZOSNKOWY

1 jogurt grecki (150g) lub pół( 330g)

3 łyżki majonezu

3 ząbki czosnku

0,5 łyżeczki majeranku

szczypta oregano

szczypta bazylii

0,5 łyżeczki cukru

1 płaska łyżeczka czosnku suszonego

 

 

Z obranego czosnku usunąć rdzenie, pokroić w plastry i zalać olejem w kieliszku odstawić na 15minut. Majeranek, oregano i bazylie wsypać do kieliszka i zalać gotującą wodą, odstawić na min. 10 minut. Odcedzone zioła oraz czosnek przeciśnięty przez praskę wymieszać z resztą składników. Odstawić do lodówki do schłodzenia. Jeśli nie mamy czau sos można wykonać bez moczenia ziół i czosnku jednak będzie on odbiegał smakiem od oryginalnego przepisu.

 

 

 

POMIDOROWY

0,5 szklanki koncentratu pomidorowego

0,5 szklanki wody

0,5 łyżeczki majeranku

0,5 łyżeczki oregano

0,5 łyżeczki bazylii

0,5 łyżeczki soli

duża szczypta pieprzu

 

Majeranek, oregano i bazylie wsypać do kieliszka i zalać gotującą wodą, odstawić na minimum 10 minut. Odcedzone zioła  wymieszać z resztą składników. Odstawić do lodówki do schłodzenia i przesycenia składników . Jeśli nie mamy czau sos można wykonać bez moczenia ziół  jednak będzie on odbiegał smakiem od oryginalnego przepisu.

 

 

 

Regulamin