Do przepisu należy użyć gęstego jogurtu naturalnego. Gdy nie mamy go w domu warunkowo możemy zastąpić go śmietaną.
1 jogurt grecki (150g)
4 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku (duże)
pół łyżeczki majeranku
pół łyżeczki oregano
szczypta bazylii
szczypta soli
pół łyżeczki cukru
płaska łyżeczka suszonego czosnku
15 minut
Z obranego czosnku usunąć rdzenie, pokroić w plastry i zalać olejem w kieliszku, odstawić na minimum 10 minut. Majeranek, oregano i bazylie wsypać do kieliszka i zalać gotującą wodą, odstawić na 10 minut. Odcedzone zioła oraz czosnek przeciśnięty przez praskę wymieszać z resztą składników. Odstawić do lodówki do schłodzenia. Jeśli nie mamy czasu sos można wykonać bez moczenia ziół i czosnku jednak będzie on odbiegał smakiem od oryginalnego przepisu.
Strona www stworzona w kreatorze WebWave.