Strona www stworzona w kreatorze WebWave.
Z obranego czosnku usunąć rdzenie, pokroić w plastry i zalać olejem w kieliszku, odstawić na minimum 10 minut. Majeranek, oregano i bazylie wsypać do kieliszka i zalać gotującą wodą, odstawić na 10 minut. Odcedzone zioła oraz czosnek przeciśnięty przez praskę wymieszać z resztą składników. Odstawić do lodówki do schłodzenia. Jeśli nie mamy czasu sos można wykonać bez moczenia ziół i czosnku jednak będzie on odbiegał smakiem od oryginalnego przepisu.
15 minut
1 jogurt grecki (150g)
4 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku (duże)
pół łyżeczki majeranku
pół łyżeczki oregano
szczypta bazylii
szczypta soli
pół łyżeczki cukru
płaska łyżeczka suszonego czosnku
Do przepisu należy użyć gęstego jogurtu naturalnego. Gdy nie mamy go w domu warunkowo możemy zastąpić go śmietaną.