kamien o najlepszych wlasciwosciach

 +48 792 940 159  

 

Bieszczadzkie proziaki pieczone na kamieniu

 

0,5 kg mąki

1 jajko

0,5 litra kefiru lub maślanki

1 łyżka sody

0,5 łyżeczki soli

 

Mąkę wsypujemy do miski dodajemy sól i mieszamy, następnie do kefiru dodajemy łyżeczkę sody i dobrze mieszamy. Kefir oraz jajko dodajemy do mąki i ugniatamy ciasto. Ciasto odstawiamy na 10-20min następnie rozwałkowujemy na grubość 1 cm i kładziemy na gorący kamień.

 

 

Jak upiec proziaki na kamieniu ?

Kamień wystarczy nagrzewać 15-20min w najwyższej temperaturze, następnie temperaturę zmniejszamy do 200° i pieczemy  z każdej strony po 5 minut.

 

 

 

Najlepsze z samym masłem lub na słodko

 

 

Etapy wykonywania przepisu:

 

 

 

 

 

Regulamin