Pieczenie pity na kamieniu jest bardzo szybkie, efekt pieczenia zaskoczy każdego kucharza. Z przepisu otrzymamy 6 dużych pit.
3 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
7g drożdży suszonych (1/4 kostki świeżych)
1 łyżeczka cukru
1 i 1/4 szklanka ciepłej wody
3 łyżki oleju
15 minut
Do 1/4 szklanki wody dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Tak aby zaczyn mógł rosnąć. Między czasie,
mąkę wsypujemy do miski dodajemy sól i mieszamy, następnie jak rozczyn po około 5-10 min jest gotowy dodajemy resztę składników i zagniatamy. Wyrabiać aż ciasto nie będzie lepić się do rąk. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie z ciasta formujemy pity dowolnego kształtu o grubości 3-4mm. Z przepisu wychodzi 6 tradycyjnych pit.
Jak upiec pite na kamieniu ?
Kamień należy nagrzewać 30min w najwyższej temperaturze- dobrze nagrzany kamień to warunek powstania kieszonek. Pity są gotowe po wyrośnięciu, można je obrócić lub wyjmować z piekarnika. Przeważnie pieczenie pity na kamieniu zajmuje około 1 minuty.
Strona www stworzona w kreatorze WebWave.