Przepis na 8-10 pizz Ø350mm (ciasto bardzo cienkie w stylu włoskim).
1kg mąki
50g drożdży świeżych ( 1/2 kostki)
2 szklanki wody
2 łyżki soli (płaskie)
1 łyżka cukru (płaska)
3 łyżki oleju
20 minut
Drożdże wrzucamy do szklanki delikatnie kruszymy zalewamy letnią wodą i dodajemy cukier
( nie mieszać). Przesiewamy mąkę i wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy aż ciasto będzie jednolite. Na koniec dodajemy olej. Ciasto dzielimy na 8-10 kulek po 15 minutach odgazowujemy i możemy wyrabiać placek. Jeśli chcemy zamrozić, najlepiej zrobić to natychmiast po wyrobieniu zanim ciasto zacznie rosnąć.
Strona www stworzona w kreatorze WebWave.