Rewelacyjny przepis na domowe hot-dogi pieczone na kamieniu. Przepis dedykowany jest do pieczenia 6 sztuk, natomiast wedle upodobań z tej ilości ciasta możemy upiec 5-10 sztuk.
0,5 kg mąki
1 łyżka soli
25 g drożdży świeżych lub opakowanie suchych
1 jajko
1 szklanka ciepłego mleka
3 łyżki oleju
0,5 łyżeczki cukru
15 minut
Do 1/4 szklanki mleka dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Tak aby zaczyn mógł rosnąć. Między czasie,
mąkę wsypujemy do miski dodajemy sól i mieszamy, następnie jak rozczyn po około 5-10 min jest gotowy dodajemy resztę składników i zagniatamy. Ciasto powinno być w miarę luźne ale też żeby nie lepiło się do rąk. Odstawiamy na 30min do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok 4mm i dzielimy na kawałki w jakie będziemy zawijać parówki.
Jak upiec hot-dogi na kamieniu ?
Kamień wystarczy nagrzewać 20min w najwyższej temperaturze, hot-dogi pieczemy z dwóch stron po 3-4 minuty.
Strona www stworzona w kreatorze WebWave.