Chlebki naan możemy piec na dwa sposoby, opiekając je jedno lub dwustronnie.
3,5 szklanki mąki
1 szklanka mleka
150ml jogurtu naturalnego (gęstego)
1 łyżeczka suchych drożdży lub 10g świeżych
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
20 minut
Podgrzane mleko wlewamy do miski, dodajemy cukier, 3 łyżki mąki i drożdże. Czekamy około 10 minut aż drożdże zaczną pracować. Następnie dodajemy resztę mąki, jogurt, sól oraz olej, wszystko dobrze mieszamy. Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Ciasto może być luźniejsze to nie przeszkadza, zostawiamy je do wyrośnięcia około 30min.
W tym czasie możemy rozpocząć rozgrzewanie kamienia. Kamień ustawiamy na ruszcie i ustawiamy najwyższą temperaturę. Wyrabiamy ciasto ponownie a następnie kształtujemy okrągłe placki o grubości około 5mm.
Chlebki możemy posypać po wierzchu wedle uznania sezamem, makiem, czarnuszką itp. Chlebki pieczemy z jednej storny przez około 7 minut lub przy pieczeniu dwustronnym po 3 minuty z każdej strony. Po upieczeniu możemy posmarować roztopionym masłem.
Jak upiec chlebki naan na kamieniu ?
Kamień należy nagrzewać 20-25min w najwyższej temperaturze, następnie chlebki pieczemy około 7minut.
Strona www stworzona w kreatorze WebWave.