kamien o najlepszych wlasciwosciach

 +48 792 940 159  

 

Chlebki Naan pieczone na kamieniu

 

3,5 szkalnki mąki

1 szklanka mleka

150 ml jogurtu naturalnego ( gęstego)

1 łyżeczka suchych drożdży

2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli

2 łyżki oleju

 

 

Podgrzane mleko wlewamy do miski, dodajemy cukier, 3 łyżki mąki i drożdże. Czekamy około 10 minut aż drożdże zaczną pracować. Następnie dodajemy resztę mąki, jogurt, sól oraz olej, wszystko dobrze mieszamy. Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Ciasto może być luźniejsze to nie przeszkadza, zostawiamy je do wyrośnięcia około 30min.

W tym czasie możemy rozpocząć rozgrzewanie kamienia. Kamień ustawiamy na ruszcie i ustawiamy najwyższą temperaturę. Wyrabiamy ciasto ponowninie a następnie kształtujemy okrągłe placki o grubości około 5mm.

Chlebki możemy posypać po wierzchu wedle uznania sezamem, makiem, czarnuszką itp. Chlebki pieczemy przez około 7 minut. Po upieczeniu możemy posmarować roztopionym masłem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Regulamin