Z przepisu możemy wykonać dowolnej grubości ciasto, według własnych upodobań.
3- kulki ciasto grube,
4-5 średniej grubości,
6-8 cienkie.
1kg mąki
25g drożdży świeżych ( 1/4 kostki)
2,5 szklanki wody
2 łyżki soli (płaskie)
0,5 łyżeczki cukru
20 minut
Drożdże wrzucamy do szklanki delikatnie kruszymy zalewamy letnią wodą(0,5 szklanki), dodajemy cukier i 5 czubatych łyżeczek mąki delikatnie mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut do wyrośnięcia. Przesiewamy mąkę i wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Dodajemy rozczyn, wodę i wyrabiamy aż ciasto będzie jednolite (tak aby nie kleiło się do rąk). Ciasto dzielimy na kulki wkładamy do pojemnika na ciasto do pizzy(lub inny dowolny pojemnik) i wstawiamy do lodówki. Po 2 godzinach możemy wyjąć ciasto, odgazować i wyrabiać placek-możemy sobie pomóc wałkiem. Jeśli chcemy zamrozić, najlepiej zrobić to natychmiast po wyrobieniu zanim ciasto zacznie rosnąć.
Strona www stworzona w kreatorze WebWave.