kamien o najlepszych wlasciwosciach

 +48 792 940 159  

 

KARPACKI CHLEB DROŻDŻOWY

 

1 kg mąki

2 szklanki wody (letniej)

1 łyżka soli

1 łyżeczka cukru 50g drożdży (pół kostki)

kminek, mak, sezam

 

 

 

Pierwszym etapem jest zrobienie zaczynu. Przygotowujemy pół szklanki letniej wody, dodajemy pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru. Podczas gdy nasz zaczyn będzie rósł przygotowujemy dużą miskę gdzie wsypujemy mąkę i mieszamy ją z solą. Do mąki możemy dodać kminek itp. Gdy nasz zaczyn urośnie, wlewamy go do przygotowanej mąki. Wlewamy pozostałą wodę i mieszamy. Następnie przygotowane ciasto wykładamy na stolnice i dodajemy olej. Formujemy kulkę okrągłą bo chleb zawsze rozleje się do kształtu jak na zdjęciach.

Na koniec chleb nacieramy jajkiem i posypujemy wedle upodobań makiem, kminkiem bądź sezamem. Tak przygotowany chleb powinien poleżeć do wyrośnięcia. jeśli włożymy go od razu na powierzchni powstaną pęknięcia.

 

Jak upiec chleb na kamieniu ?

 

Kamień nagrzewamy 20min w najwyższej temperaturze. Zsuwamy chleb z łopatki na nagrzany kamień i skręcamy temperaturę do 200°C, pieczemy około 45-50minut.

Na zdjęciach chleb upieczony na mące żytniej z dodatkiem mąki pszennej. Chleb takie nie wyrasta tak jak chleb pszenny.

 

 

 

Regulamin