kamien o najlepszych wlasciwosciach

 +48 792 940 159  

 

Sklep kamień do pizzy

Pita pieczona na kamieniu

 

3 szklanki mąki

1 łyżeczka soli

3 łyżeczki drożdży suszonych

1 łyżeczka cukru

1i 1/4 szklanki ciepłej wody

3 łyżki oleju

 

 

Do 1/4 szklanki wody dodajemy drożdże, cukier i łyżke mąki. Tak aby zaczyn mógł rosnąć. Między czasie,

mąkę wsypujemy do miski dodajemy sól i mieszamy, następnie jak rozczyn po około 5-10 min jest gotowy dodajemy reszte składników i zagniatamy. Wyrabiać aż ciasto nie będzie lepić się do rąk. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie z ciasta formujemy pity dowolnego kształtu o grubości 3-4mm. Z przepisu wychodzi 6 tradycyjnych pit.

 

 

Jak upiec pite na kamieniu ?

Kamień należy nagrzewać 30min w najwyższej temperaturze- dobrze nagrzany kamień to warunek powstania kieszonek. Pity są gotowe po wyrośnięciu, można je wyjmować  z piekarnika. Przeważnie jest to około 1 minuty.

 

 

 

Pita z kamienia do wypieku
Pita z kamienia do wypieku
Pita z kamienia do wypieku
Pita z kamienia do wypieku

 

 

 

kamiendowypieku.pl przelewy24 współpraca i bezpieczeństwo zakupów