kamien o najlepszych wlasciwosciach

 +48 792 940 159  

 

Przepis na ciasto włoskie 

8-10 kulek Ø350mm (ciasto bardzo cienkie):

 

Najlepsze do wypieku natychmiast po wyrobieniu

 

6 szklanek mąki (może być 1kg)

50g drożdży świeżych (pół  kostki)

2 szklanki wody

2 łyżki soli

1 łyżka cukru (płaska)

2 łyżki oleju

 

Drożdże wrzucamy do szklanki delikatnie kruszymy zalewamy letnią wodą i dodajemy cukier

( nie mieszać). Przesiewamy mąkę i wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy aż ciasto będzie jednolite. Na koniec dodajemy olej. Ciasto dzielimy na  8-10 kulek po 15 minutach odgazowujemy i możemy wyrabiać placek. Jeśli chcemy zamrozić, najlepiej zrobić to natychmiast po wyrobieniu zanim ciasto zacznie rosnąć.

 

 

 

 

Regulamin