kamien o najlepszych wlasciwosciach

 +48 792 940 159  

 

Przepis na ciasto Hut 

3-4 kulki Ø350mm (ciasto grube)

 

Idealne do wypieku natychmiast po wyrobieniu oraz do mrożenia.

 

1 kg mąki (450)

50g drożdży świeżych (pół  kostki)

1 szklanka wody

1 szklanka mleka

2 łyżki soli

6 ugotowanych ziemniaków(dużych)

2 łyżki oliwy

 

Drożdże wrzucamy do szklanki delikatnie kruszymy zalewamy letnią wodą i dodajemy cukier( nie mieszać). Przesiewamy mąkę i wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy aż ciasto będzie jednolite. Na konic dajemy oliwę i jeszcze przez chwile ugniatamy. Ciasto dzielimy na 4 kulki odstawiamy na godzinę do lodówki i możemy wyrabiać placek. Jeśli chcemy zamrozić, najlepiej zrobić to natychmiast po wyrobieniu zanim ciasto zacznie rosnąć.

 

 

 

 

Regulamin