kamien o najlepszych wlasciwosciach

 +48 792 940 159  

 

Przepis na ciasto Grasso 

8 kulek Ø350mm (ciasto średniej grubości)

 

Idealne do wypieku na drugi dzień i do mrożenia.

 

2kg mąki (450)

100g drożdży świeżych ( cała kostka)

2 szklanki mleka

3,5 łyżki soli

1 łyżeczka cukru

woda ile zabierze

 

Drożdże wrzucamy do szklanki delikatnie kruszymy zalewamy letnią wodą i dodajemy cukier. Przesiewamy mąkę i wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy aż ciasto będzie jednolite.

Ciasto dzielimy na 8 kulek i wstawiamy na 12h do lodówki.

Jeśli chcemy zamrozić, najlepiej zrobić to natychmiast po wyrobieniu zanim ciasto zacznie rosnąć.

 

 

 

 

Regulamin