kamien o najlepszych wlasciwosciach

 +48 792 940 159  

 

Przepis na ciasto firmowe Chamotte 

3-8 kulek Ø350mm- uniwersalne

 

3- kulki ciasto grube,

4-5 średniej grubości,

6-8 cienkie

 

Najlepsze do wypieku na drugi dzień i do mrożenia.

Można również upiec po wstawieniu na 2h do lodówki.

 

1kg mąki (450)

25g drożdży świeżych ( 1/4 kostki)

2,5 szklanki wody

2 łyżki soli (płaskie)

0,5 łyżeczki cukru

 

Drożdże wrzucamy do szklanki delikatnie kruszymy zalewamy letnią wodą(0,5 szklanki), dodajemy cukier i 5 czubatych  łyżeczek mąki delikatnie mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut do wyrośnięcia. Przesiewamy mąkę i wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Dodajemy rozczyn, wodę i wyrabiamy aż ciasto będzie jednolite (tak aby nie kleiło się do rąk). Ciasto dzielimy na  kulki wkładamy do woreczków foliowych i wstawiamy do lodówki. Po 2 h możemy wyjąć ciasto, odgazować i wyrabiać placek-możemy sobie pomóc wałkiem. Jeśli chcemy zamrozić, najlepiej zrobić to natychmiast po wyrobieniu zanim ciasto zacznie rosnąć.

 

 

 

 

Regulamin